Povrchová úprava mastkových kamen

15.6.2024

Mastek je přírodní kámen známý svou jedinečnou strukturou a přitažlivým designem. Jeho použití v interiérovém designu a architektuře je stále populárnější zejména díky jeho tepelně akumulačním vlastnostem a přírodnímu vzhledu. Aby však mastková kamna dlouhodobě plnila svou funkci a zachovala si svůj vzhled, je nezbytné nezanedbat povrchovou úpravu.

Proč je povrchová úprava mastkových kamen důležitá?

  1. Ochrana před poškozením
    Mastek je měkký kámen, který může být náchylný k poškrábání a opotřebení. Správná povrchová úprava mastkových kamen vytváří ochrannou vrstvu, která zvyšuje odolnost kamene vůči mechanickému poškození.
  2. Zachování perfektního vzhledu
    Povrchová úprava pomáhá zachovat přirozenou krásu mastku. Ochranné vrstvy mohou zvýraznit barvy a vzory kamene, čímž se zůstane vizuálně přitažlivý.
  3. Snazší údržba
    Upravený povrch mastkového kamene je méně náchylný k znečištění a snadněji se čistí. To je důležité zejména v prostorách, kde je kámen vystaven mastnotě, prachu nebo vlhkosti.
  4. Zvýšení životnosti
    Povrchová úprava prodlužuje životnost mastkového kamene tím, že jej chrání před nepříznivými vlivy prostředí, jako je vlhkost nebo chemické látky.

Chci si vybrat mastková kamna 

Možnosti povrchové úpravy mastkových kamenů

Oleje a vosky
Jsou tradiční metodou povrchové úpravy mastkových kamenů. Tyto přípravky pronikají do povrchu kamene a vytvářejí ochrannou vrstvu, která zvyšuje odolnost vůči vodě a skvrnám.

Výhody: Snadná aplikace, zvýraznění přirozených barev, zlepšení odolnosti vůči vodě.
Nevýhody: Potřeba pravidelné údržby, nižší odolnost vůči mechanickému poškození.

Impregnace
Při tomto procesu se na povrch kamene nanáší speciální impregnace, která proniká do jeho struktury a vytváří ochrannou bariéru proti vodě a nečistotám.

Výhody: Dlouhotrvající ochrana, zlepšení odolnosti vůči skvrnám a vlhkosti.
Nevýhody: Vyšší náklady, potřeba odborné aplikace.

Nano impregnace
Nano impregnace využívá nanotechnologie k vytvoření velmi tenké, ale účinné ochranné vrstvy na povrchu kamene. Tato metoda poskytuje vynikající ochranu proti vodě, oleji a dalším kapalinám.

Výhody: Vynikající ochrana, dlouhá životnost, snadná údržba.
Nevýhody: Vyšší cena, potřeba odborné aplikace.

Tepelná úprava
Zahrnuje zahřívání kamene na vysokou teplotu, což zlepšuje jeho odolnost a pevnost. Tento proces je vhodný pro zvýšení trvanlivosti mastkových kamenů používaných v náročných podmínkách.

Výhody: Zvýšená pevnost a odolnost, trvalá úprava.
Nevýhody: Náročnost procesu, potřeba speciálního vybavení.

Chci nezávazně poptat 

Tipy pro údržbu povrchově upravených mastkových kamenů

  • Pravidelné čištění
  • Obnova ochranné vrstvy
  • Ochrana před mechanickým poškozením
  • Vyvarujte se extrémních podmínek

Mastková kamna nejsou vhodná pro použití v extrémně vlhkých nebo chemicky agresivních prostředích. Pokud je to možné, chraňte je před těmito vlivy.

Příslušenství ke kamnům

Mastková kamna se vám za vaši péči odvděčí

Povrchová úprava mastkových kamen je důležitá pro zachování jejich krásy a funkčnosti. Správně provedená úprava chrání kámen před poškozením, usnadňuje údržbu a prodlužuje jeho životnost. Výběrem vhodné metody povrchové úpravy a pravidelnou péčí zajistíte, že vaše mastková kamna budou nejen krásná, ale také odolná a pravděpodobně vás i přežijí. Investujte do kvalitní povrchové úpravy a užívejte si výhody tohoto přírodního kamene po mnoho let.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

Články