Jak vyčistit sklo u krbových kamen

17.4.2023

Krbová kamna vytvoří neopakovatelnou atmosféru v každém interiéru. Také se u nich rádi nahříváte a relaxujete při pohledu na hořící plameny? 

jak vyčistit sklop u krbových kamen

Nezapomínejte však, že i o krbová kamna se musíte starat a vyžadují pravidelnou údržbu. Ta obnáší i čištění skla dvířek. Určitě se vám tedy budou hodit rady, jak co nejlépe a nejjednodušeji sklo u krbových kamen vyčistit.

Jak vyčistit zakouřené sklo u dvířek krbových kamen

Sklo u dvířek krbových kamen se časem zanese kouřem a nečistotami. Jeho čištění se zkrátka nevyhnete. Jak tedy nejsnadněji vyčistit zakouřené sklo u dvířek krbových kamen? Na výběr máte z několika možností:

  • Staré noviny – pokud na skle není příliš silný nános nečistot, stačí vám zmuchlat novinový papír (ne voskovaný) a krouživými pohyby sklo vyčistit. Raději pod kamna umístěte další noviny, které zachytí případný prach při čištění.
  • Saponát – jednoduše naneste saponát na houbičku či hadřík a vyčistěte. Počítejte se stékající špinavou vodou, proto se pod kamna vyplatí dát další hadr. Nakonec sklo dosušte suchým hadrem nebo ubrouskem.
  • Speciální čističe – můžete si zakoupit prostředky určené přímo na čištění krbových kamen. Ty jsou buď ve spreji, nebo ve formě gelu. Nechají se chvíli působit, než chemikálie nečistoty rozpustí.
  • Troška jemného popela – naneste malinko jemného popílku na navlhčený ubrousek a krouživými pohyby sklo vyčistěte. Poté čistým ubrouskem vytřete dosucha.

U všech variant mějte na paměti, že se sklo může poškrábat. Proto vždy čistěte co nejjemnějším hadříkem či houbičkou a příliš netlačte.

Další tipy, jak snadněji vyčistit sklo u krbových kamen

A jaké jsou naše další tipy, jak vám může jít vyčistit sklo u krbových kamen snadněji? Určitě si vždy naplánujte čištění skla dopředu, aby byla kamna studená! Dále počítejte s tím, že při úklidu kamen bude trocha nepořádku, takže si na něj nechte dostatek času. Předejdete tím stresu například před příchodem návštěvy apod. Určitě se vám vyplatí provádět čištění raději častěji a nenechat sklo zakouřit úplně dočerna. Malý nános nečistot jde odstranit vždy snáz, rychleji a není po něm tolik uklízení. Nejraději byste se čištění skla u krbových kamen vyhnuli úplně? To vám zaručit nemůžeme. Ale rozhodně ho lze správnými postupy usnadnit. A také lze velkému znečištění předcházet dalšími opatřeními.

Jak předcházet náročnému čištění krbových kamen

Nejen častým čištěním lze velkému nánosu nečistot předcházet. Pokud si pořizujete nová krbová kamna, vsaďte na kvalitní kamna a krbovou vložkou. Dalším doporučením, díky němuž se bude usazovat méně nečistot, je používání suchého dřeva. Suché palivové dřevo produkuje prokazatelně méně sazí. Snažte se jej do krbu vkládat co nejdále od skla. Pravidelná a správná péče o skla u dvířek krbových kamen se vám určitě vyplatí. Také si díky ní více užijete uklidňující pohled do plamenů a pohodičku s ní spojenou.

Poptat kvalitní krbová kamna

Články